Aftenposten


Scroll ned

Basilikum

Praktisk informasjon

Åpningstider
Fredag 27. mai kl. 12-23
Lørdag 28. mai kl. 12-20

Hvor
Youngstorget, Oslo
Gratis inngang!


PROGRAM

Klikk på ønsket dag for å se program. Programmet ble oppdatert 26. mai.

FREDAG 27. MAI

13:00

Alt kan knuses!
Olav Birkelands spektakulære matshow åpner Matfestivalen med nitro, og mosing av nær sagt hva som helst.


16:30

Er det noe poeng å spise økologisk?
Geitmyra-sjef Andreas Viestad og NMBU-professor Birger Svihus er antakelig ikke helt enige.
Moderator: Mathias Steinbru.


17:00

Er det mulig å spise kjøtt med god samvittighet?
Slaktere, dyrevernere, kjøttentusiaster og vegetarianere barker sammen så blodet spruter.
Med Ingrid Kleiva Møller, Kjell Rakkenes, Live Kleveland, Andreas Viestad.
Moderator: Joacim Lund.


17:30

Trenger vi butikker?
Apper, profiler og hjemkjøring har fått mange nordmenn til å handle mat på nettet i stedet for i butikken. Men ikke alle tror på en lys fremtid for nettbutikkene.
Ole Robert Reitan, Ole Petter Wie og Odd Gisholt, ledet av Joacim Lund.


18:15

Kan vi stole på matanmelderne?
Kunnskap og kunnskapsløshet, makt og maktmisbruk, godt gjemt bak anonymitetens slør.
Tore Namstad, Torgrim Eggen, Mikael Svensson.
Moderator: Mala Naveen.


19:00

Matstein: Følelser og fornuft, moro, skam og skrumplever
Alkohol har aldri drept noen. Eller?
Petter Nome, Jon Bertelsen og Olle Abstract.
Moderator: Mathias Steinbru.


19:45

Kåring av Oslos beste restauranter
Anders Ruud, Erik Gulbrandsen.


20:15

Utekino: Sideways (2004)
Vinekspert Ingvild Tennfjord holder et foredrag om filmklassikeren Sideways gjennomgangstema, pinot noir. Så blir det fredagskveld – med film, popcorn og pinot!


LØRDAG 28. MAI

11:00-17:00

På standen til Aftenposten Junior kan barna få med seg et spennende kokkekurs som er helt annerledes! De får lage smaksrik vårmat i mange farger, både salt og søtt. Møt opp i Aftenposten-teltet lørdag 28. mai mellom kl. 13:00 og 17:00. Plass til 12 barn per kurs. Kokkekurset er gratis!


13:00

Bare Egil og Aslags superpopulære barneshow
Perfekt start på lørdagen som vil få både store og små til å humre i bæsjeskjegget.


13:45

Den aller beste maten fra planteriket!
Fem finalister lager vegetarretter, vi kårer den beste – som vinner en popup-restaurant på Øyafestivalen!
Jury: Joacim Lund, Ingrid Kleiva Møller, Julie Chicu, Anders Braathen, en publikumsrepresentant.
Moderator: Mala Naveen.


14:15

Utdeling av Matmerk-priser
Prisutdeler: Joacim Lund.


14:30

Michelinmenn!
Norges første kokk med tre stjerner i Michelin-guiden, Esben Holmboe Bang (Maaemo), i samtale med Aftenpostens matkommentator Joacim Lund og stjerneveteran Bent Stiansen (Statholdergaarden).


14:30

Kristine Ilstad, damen bak Norges største kakeblogg Det søte liv, kommer for å vise ulike måter man kan pynte og servere cupcakes. Det blir god anledning til å stille spørsmål om baking generelt også. Det søte livs jubileumsbok, som inneholder mer enn 200 favoritter fra detsoteliv.no, kan kjøpes ved Aftenpostens stand på Youngstorget fra kl 11 – 17, og Kristine skriver gjerne en personlig hilsen til de som ønsker det! Du finner henne i Aftenposten-teltet.


15:40

Den lille laksekampen
Bli med på «den lille laksekampen» for barn på Youngstorget lørdag 28. mai kl. 15:40 med Espen Gryt og Sigurd Sollien. Det blir grilltips, konkurranse og moro!


16:25

Er’e verdt det?
Folk flest er glad i billig mat, og det er dyrt å spise ute. Eller er det egentlig det? Hva betaler vi for?
Med Henrik J. Henriksen, Heidi Bjerkan og Hilde Øverby.
Moderator: Mathias Steinbru.


17:00

Ektesnakk Matspesial: Hvorfor skal vi spise norsk mat? På Kulturhuset
Podcasten Ektesnakk har en samlet BMI på 97 og er en lite kresen gjeng når det kommer til mat. Men hvorfor spise granskudd-puré og fermentert ferskvannskreps når man kan spise tandoori-kylling og hvitløksnaan?
Tabu-Abu og Idol-Sandeep lar seg likevel utfordre av Aftenposten-Mala til å smake på eksotiske retter.
Hvem tør å spise øyet i smalahove? Er pultost egentlig godt med et glass vin til? Og hvem av oss kommer til å fikse å smake på gammelsaltet sei?
Dette er livesendingen du ikke vil gå glipp av.




Kart over matfestivalen


Klikk på kartet for å se større versjon.




Kurs


VINSMAKING – ønsker du å lære mer om vin?

Et glass fra Riedel til en verdi av 144,- er inkludert i billettprisen.

Kom innom vinteltet og smak på over 50 viner fra hele verden, blant annet Spania, Frankrike, Italia og Sør-Afrika. Vi tilbyr et bredt spekter av viner inkludert rødvin og hvitvin, rosévin og musserende. Du vil få kyndig veiledning og informasjon om vinene underveis.


VINKURS – vi tilbyr også mer dyptgående lærdom om vin

Vi arrangerer vinkurs på Internasjonalen hvor du kan lære mer om Chablis, Amarone og rosévin.


En reise i Chablis
27. mai kl. 14:00

Bli kjent med et av verdens mest anerkjente vinområder og smak deg gjennom Pepit Chablis, Chablis, Premier Cru Chablis og områdets toppviner Grand Cru Chablis. Her får du en unik mulighet til å lære mer om området, dets viner og om jordsmonnet. I tillegg får du vite hvorfor Chablis er en av nordmenns absolutte favoritter! Kurset avholdes av vinprodusenten Laroche og holdes på engelsk.


Kjøp her

Amarone della Valpolicella
27. mai kl. 17:00

Hvordan lages Amarone? Hva er unikt med disse vinene? Dette og mye annet vil du lære om på dette vinkurset som tar deg på en reise i Veneto. Kurset holdes av den anerkjente vinprodusenten Masi.


Kjøp her

En reise i Chablis
28. mai kl. 13:00

Bli kjent med et av verdens mest anerkjente vinområder og smak deg gjennom Pepit Chablis, Chablis, Premier Cru Chablis og områdets toppviner Grand Cru Chablis. Her får du en unik mulighet til å lære mer om området, dets viner og om jordsmonnet. I tillegg får du vite hvorfor Chablis er en av nordmenns absolutte favoritter! Kurset avholdes av vinprodusenten Laroche og holdes på engelsk.


Kjøp her

Rosa Rosa Rosa
28. mai kl. 14:30

Rosévin er den kategorien som vokser mest I Norge. På dette vinkurset vil du få smake på meget ulike roséviner fra forskjellige deler av verden. Hvordan lages rosévin? Og hvorfor er denne vinen så populær over hele verden? Møt sommeren mer mer kunnskap om rosévin.


Kjøp her

Rundreise i fire land med vin fra François Lurton!
28. mai kl. 16:00

Etter drøye 25 år i vinverdens toppskikt er François Lurton fremdeles like aktuell. Vin som sysselsetting var kanskje selvsagt med tanke på pappa André - en levende legende i vinverden. På slutten av 80 og 90 tallet jobbet François som flying winemaker i Argentina, Chile, Spania og Frankrike. Gjennom dette arbeidet så han et enormt potensiale også utenfor Frankrike. Han begynte å kjøpe vinmarker og bygge opp nye vingårder. Pionerånd og hardt arbeid har gitt suksess og i dag lager han vin med stor suksess i fire land.


Kjøp her


Ølsmaking

I ølteltet kan du også smake på 7 øltyper fra St. Hallvards Bryggeri: Ola Narr Red Ale, Flikk-Flakk Saison, Sving-Deg Pils, Andersen Pale Ale, Hermansen IPA, Baut-Skip Hveteøl og Bikkje-Lisa Brown Ale.

St. Hallvards Bryggeri består av øl-entusiaster med en felles lidenskap - ølbrygging. Bryggeriet har som visjon å være Oslos ledende mikrobryggeri med målsetning om å brygge veldig, veldig godt øl og være det foretrukne håndverksølet på utesteder, butikker og Vinmonopol.


Les mer om kursene og ølsmaking og kjøp billett her!




Følg eventet på Facebook!

Basilikum

BIDRAGSYTERE PÅ MATFESTIVALEN

  • Esben Holmboe Bang

    Kjøkkensjef på Maaemo, den første restauranten i Norge med tre stjerner i Michelinguiden.

  • Joacim Lund

    Journalist, kommentator og matskribent i Aftenposten og Osloby.

  • Mathias Steinbru

    Matentusiast kjent fra Trøbbelskyter og aptv.no/jakten.

  • Henrik J. Henriksen

    Matformidler i blant annet A-magasinet. Driver Taco Republica i Oslo.

  • Anders Braathen

    Står bak konsepter som Smalhans, Hitchhiker, Strand og Sentralen.

  • Ingrid Kleiva Møller

    Mat- og miljøsjef på Øyafestivalen. Når hun booker restauranter, stiller hun like strenge krav til etikk som til smak.

  • Heidi Bjerkan

    Eier og kokk på Credo i Trondheim.

  • Andreas Viestad

    Forfatter, matskribent, journalist og programleder. Driver også Geitmyra matkultursenter for barn.

  • Birger Svihus

    Ernæringsprofessor, forsker og underviser om ernæring hos både mennesker og husdyr. Han har også gitt ut flere bøker om ernæring og kosthold.

  • Ingvild Tennfjord

    Prisbelønnet journalist, forfatter og sommelier. Vinspalten hennes Vinskolen når 1,2 millioner lesere hver uke og publiseres i A-magasinet, Bergens Tidende, Fævennen, Stavanger Aftenblad og Adressa.

  • Ole Robert Reitan

    Adm. Dir i Rema 1000 AS i Norge og Danmark samt Rema industrier.

  • Torgrim Eggen

    Norsk forfatter, journalist og musiker. Tidligere matanmelder i E24.
    Foto: Ekaterina Izmestieva

  • Live Kleveland

    Var med og grunnla Dyrevern­alliansen i 2001 og er i dag kommunikasjons­ansvarlig.

  • Bent Stiansen

    Norsk kokk og kokebok­forfatter, mest kjent fra da han vant Bocuse d’Or som første skandinav. Han er kjøkkensjef på Michelin-restauranten Statholder­gaarden som har hatt én stjerne i guiden siden 1998.

  • Petter Nome

    Norsk næringslivsleder og tidligere journalist og programleder. Har vært direktør i bryggeri- og drikkevareforeningen siden 2009.

  • Odd Gisholt

    Varehandelsekspert ved Handelshøyskolen BI. Han har doktorgrad fra Universitetet i St. Gallen hvor han var forskningsleder for handel. Har vært rektor ved Norges Varehandelshøyskole (NVH) og direktør ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

  • Mikael Svensson

    Kjøkkensjef og eier av Kontrast som i år fikk en stjerne i Michelinguiden. Har tidligere jobbet på Le Canard og to Michelin-restauranter i Spania.

  • Ole Petter Wie

    Administrerende direktør i marked.no.

  • Kristine Ilstad

    Kristine Ilstad står bak Norges største kakeblogg Det søte liv. Holder cupcakekurs i Aftenposten-teltet lørdag kl. 14:30.
    Foto: Christina Børding

  • Margit Vea

    Margit Vea er ernæringsekspert, og har skrevet flere kokebøker for barn. Holder kokkekurs for barn i Aftenposten-teltet lørdag 11-17, med unntak av cupcakekurset kl. 14:30.

  • Espen Gryt og Sigurd Sollien

    Kokkekurs for barn med Espen Gryt og Sigurd Sollien.

  • Bare Egil og Aslag

    Superpopulært barneshow lørdag 28. mai kl. 13.

  • Ektesnakk

Byens beste pop-up-restauranter

  • Niwa

  • Arakataka

  • Bokbacka

  • Døgnvill Burger

  • El camino

  • Hva skjer

  • St. Lars

  • Kamai



Pop-up-restauranter



Food trucks



Expo

Vinn en pop-up-restaurant på Øyafestivalen - Lag Oslos beste vegetarrett

Kan du lage vegetarretten som kan overbevise selv den mest ihuga biffelsker?

På Øyafestivalen er vi glad i grønnsaker, og vil gjerne ha flere kokker som er flinke til å bruke dem til å lage Norges beste festivalmat – helt uten kjøtt. 50% av festivalpublikummet vårt sier de spiser mindre kjøtt av miljøhensyn, og vi vil gi dem noe godt å tygge på! Bli med i konkurransen og vinn en egen pop-up-restaurant på festivalen i august!

Konkurransen er nå avsluttet. De fem heldige finalistene er:

• Veggy
• Aymara
• Billies kitchen
• Anne på landet
• Smelteverket

Det blir en folkefest for både små og store matentusiaster med et program fullt av spennende og overraskende innslag.
Vi gleder oss til å se deg!

Tagg dine fineste matbilder med
#aftenpostenmat
og det vil bli vist på denne siden!

Utviklet av Kreateam, Aftenposten