Slik brukes løgner bevisst for å lure folk

Hva kan du stole på? Hva er fakta og hva er løgn i nyhetsstrømmen? Bli med på utenriksredaksjonens event hvor du møter noen av dem som lever av å avsløre falske nyheter. Og hvor du selv får lære noen knep for å blottstille løgnene.

Program

  • Slik blir vi forsøkt lurt, og slik avslører vi falske videoer. Her er status for teknologien nå. Og hva kan vi vente oss i fremtiden? Ståle Grut, NRKbeta. Det er NRKs sandkasse for teknologi og nye medier.

  • Hvorfor lages det falske nyheter? Hvem står bak? Og hva vil de oppnå?
    Bente Kalsnes, førsteamanuensis ved Høyskolen i Kristiania og Geir Hågen Karlsen, oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets høgskole

  • I Russland florerer falske nyheter. Maria Borzunova i TV-stasjonen Dozjd lever helt i front med å avsløre politikere, byråkrater og aller mest andre medier. Hun viser noen av dem som er tatt med buksene nede. 

  • 7. desember 2016 gikk 28 år gamle Edgar Maddison Welch inn på en pizzarestaurant i Washington og begynte å skyte. Han sa han var der for å etterforske påstanden om at stedet ble brukt av en pedofiliring hvor Hillary Clinton var involvert. Det er en av mange falske nyheter som satt sitt preg på valgkampen i USA. Tre av Aftenpostens journalister gir eksempler på hvordan de selv er blitt forsøkt lurt.

  • Hvordan kan du selv avsløre falske nyheter? Aftenpostens journalist Per Anders Johansen viser deg noen av de triksene du kan bruke.

  • Halvparten av de over 60 år klarte ikke å avsløre en falsk nyhet eller var usikre på om den var falsk, viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet. Mari Velsand, direktør i Medietilsynet i intervju med Per Anders Johans

Fake News Web.png

3. juni, kl. 18:00
Latter, Aker Brygge

Ord. pris: 299,-
A-kortet: 199,-
Student: 149,-